Pages: [1]   Go Down
Author Topic: boot fails  (Read 15109 times)
twister
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 21


« on: December 12, 2009, 06:33:44 PM »

I'm not sure if it's a bug, or just my hardware issue, i didn't know to which category it belongs, so posting it here.
So i have two computers at home, one laptop - Toshiba u200 Core 2 Duo, and the other one desktop Athlon XP1600+ (very old box).
The boot is successfull on the laptop, however, when trying to boot from the Athlon the fllowing output is shown, and it loops unless rebooted:

boot:
Loading /casper/vmlinuz.............................................................
Loading /casper/initrd.gz....................................................ready


[   3.425754] ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen
[   3.425817] ata2.00: BMDMA stats 0x25
[   3.425873] ata2.00: cmd a0/01:00:00:fe:60:00/00:00:00:00:00/a0 tag 0 dma 96 in
[   3.425876]             cdb 12 00 00 00 60 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00
[   3.425878]             res  18/01:01:01:14:eb/00:00:00:00:00/a0 Emask 0x2 (HSM violation)
[   3.426033] ata2.00: status: { DRQ }
[   3.599488] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)


sometimes also the follwing is outputed :
[   385.628557] sr0: CDROM( ioctl) error, command: Get configuration 46 00 00 00 00 00 00 00 20 00
[   386.166165] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[   386.166224] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
[   386.166278] Buffer I/O error on device sr0, logical block 1
[   386.166328] Buffer I/O error on device sr0, logical block 2
[   386.166378] Buffer I/O error on device sr0, logical block 3
[   386.665714] end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
[   386.166764] Buffer I/O error on device sr0, logical block 0
Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
Tiger-222
Team Lead
RegMem
****

Karma: +4/-0
Offline Offline

Posts: 243



WWW
« Reply #1 on: December 12, 2009, 07:30:51 PM »

Perhaps an idea, when you see the grub menu, edit the first entry, then modify the line which starts by kernel: at the end of line, remove quiet splash et add irqpoll all_generic_ide.
Press b to boot and tell me if it is good or not.
Logged

" owt WEE-am in-WEH-nee-am owt FAH-kee-am "


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
twister
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #2 on: December 12, 2009, 09:02:01 PM »

Actually, the issue appears on the Live CD boot, so I can't see the GRUB at all, there's ISOLINUX instead, and I can't find method to edit it's options.  Sad
Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
Tiger-222
Team Lead
RegMem
****

Karma: +4/-0
Offline Offline

Posts: 243



WWW
« Reply #3 on: December 12, 2009, 09:38:54 PM »

Oh ok ok.

Well, you have to extract from the ISO the file /isolinux/isolinux.cfg and edit like that below.

Before:
Code:
DEFAULT live
LABEL live
  kernel /casper/vmlinuz
  append  file=/cdrom/preseed/custom.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.gz quiet splash --
LABEL xforcevesa
  kernel /casper/vmlinuz
  append  file=/cdrom/preseed/custom.seed boot=casper xforcevesa initrd=/casper/initrd.gz quiet splash --
(...)

After:
Code:
DEFAULT live
LABEL live
  kernel /casper/vmlinuz
  append  file=/cdrom/preseed/custom.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.gz pci=nomsi irqpoll --
LABEL xforcevesa
  kernel /casper/vmlinuz
  append  file=/cdrom/preseed/custom.seed boot=casper xforcevesa initrd=/casper/initrd.gz pci=nomsi irqpoll --
(...)

The first one is the default boot, the second is if you have video bad issue.
Logged

" owt WEE-am in-WEH-nee-am owt FAH-kee-am "


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
twister
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #4 on: December 13, 2009, 03:41:10 PM »

Thanks, i'll try it in a couple of days, and then post my results.  Grin
Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
twister
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #5 on: January 20, 2010, 04:11:29 PM »

Didn't try the solution yet, however, it's obviously not the problem with Matriux. It's most likely something wrong with my CD-ROM, as the error occurs when it's being loaded. I'm having the same issue booting Fedora 12 live CD on the same Workstation, will post the results when solve it.
« Last Edit: January 20, 2010, 04:21:49 PM by twister »Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
Neo
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 25



WWW
« Reply #6 on: January 22, 2010, 11:39:27 AM »

Why don't you try booting from your Flash drive?
.
In that way, you can find the problem is actually associated with CD Drive or any other part of your system
.
You can follow these steps: Matriux Beta 1 - Lithium | USB Install by  viralnexxus
Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
twister
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #7 on: January 23, 2010, 03:18:09 PM »

Thanks Neo, but the problem, is actually, not only when booting from Live CD.

Made an experiment :

Installed Ubuntu 7.10 - everything OK
Upgraded to Ubuntu 8.04 - everything OK
Upgraded to Ubuntu 8.10 - Couldn't boot the latest kernel showing the same error (kernel 2.6.24) however could boot using previous kernels ( luckily  Grin )
Upgraded to Ubuntu 9.04 - The same thing as previous
Upgraded to Ubuntu 9.10 - Could boot the 2.6.31-17 kernel, couldn't the oldest, approximately due to the same issue.

So, I suppose, it is either the kernel bug in version 2.4.24 - 2.4.27, or just some kind of incompatibility with the CD-ROM, because it says that ata2 is CD-ROM. The latest kernel, provided with, Ubuntu  works fine, so I'm happy ( almost, would be better if it worked faster Cheesy )

P.S. : suppose that this topic should be moved from this category, as it's not related to the MATRIUX, but don't know where.  Sad
« Last Edit: January 23, 2010, 03:20:43 PM by twister »Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
Neo
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 25



WWW
« Reply #8 on: January 24, 2010, 11:40:38 AM »

You are encouraged to test Tiger-222's method of removing quiet splash and adding irqpoll all_generic_ide.
« Last Edit: January 24, 2010, 11:43:06 AM by Neo »Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
twister
Tester
RegMem
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 21


« Reply #9 on: January 25, 2010, 02:36:26 PM »

Ok, sorry, yeah  Grin.
I'll try to do it ASAP  Smiley
Logged


Author Topic: boot fails(Read 15109 times)
Xylifrost
Member
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 6

ground control


WWW
« Reply #10 on: January 02, 2011, 09:06:16 AM »

Whats the current order of devices to try and boot from set to in the BIOS?
Logged

For affordable luxury car rental opportunities in Atlanta check my private web page.

Pages: [1]   Go Up
Print
Jump to: